Aangereden door politiemotor of politieauto

Aangereden door politie-autoBent u aangereden door een politiemotor of politieauto en is de bestuurder van het politievoertuig aansprakelijk voor het ongeval? Dan heeft u recht op een schadevergoeding indien u letselschade heeft opgelopen. De juridische afwikkeling van uw schade is bij aanrijdingen met politiemotoren of politieauto’s vaak een stuk ingewikkelder dan bij verkeersongevallen met reguliere voertuigen. Het is daarom verstandig om u juridisch bij te laten staan door een gespecialiseerde letselschade jurist. Via letselschade advocaat Dordrecht komt u snel in contact met deskundige letselschade juristen- en experts.

Aangereden door politiemotor of politieauto? Maak vrijblijvend een afspraak. Wij bezoeken u bij letselschade in Dordrecht of omgeving gewoon thuis.

  • Wij kennen de wet- en regelgeving omtrent aansprakelijkheid van voorrangsvoertuigen.
  • U hoeft zelf geen discussies te voeren over aansprakelijkheid of de hoogte van de schadevergoeding. Dit doen wij voor u.
  • Wij gaan voor maximale schadevergoeding. U kunt erop vertrouwen dat u krijgt waar u recht op heeft.

Aansprakelijkheid aanrijding politiemotor

Als u bent aangereden door een politiemotor en laatstgenoemde de aanrijding heeft veroorzaakt, dan kunt u de bestuurder aansprakelijk stellen. De bestuurder rijdt echter op een motor van zijn werkgever, dus u krijgt met de verzekeringsmaatschappij van deze werkgever te maken. Voor de bestuurder van de politiemotor is er automatisch sprake van een bedrijfsongeval, aangezien de aanrijding hoogstwaarschijnlijk onder werktijd plaatsvond.

Hoe zit het met aansprakelijkheid bij voorrangsvoertuigen?

Politiemotoren en politieauto’s zijn voorrangsvoertuigen. Men neemt dan ook vaak automatisch aan dat deze voertuigen altijd voorrang hebben. Wordt iemand aangereden door de politie, dan wordt al snel gedacht dat het ‘eigen schuld’ is. Immers, een voertuig van de politie heeft toch altijd voorrang? Dit is echter niet waar, want ook zij horen zich aan bepaalde regels te houden. Wordt u aangereden door een politiemotor, dan betekent dit niet dat de bestuurder ervan nooit aansprakelijk kan zijn voor de aanrijding. U hoeft dus niet automatisch de schuld bij uzelf neer te leggen.

Welke regels gelden voor een voorrangsvoertuig?

Voorrangsvoertuigen zoals politieauto’s, brandweerwagens en ziekenauto’s mogen voor de uitoefening van hun werk afwijken van de verkeersregels. Dit is wettelijk toegestaan. Zij moeten wel gebruikmaken van optische- en geluidssignalen om voorrang af te dwingen. Dit betekent dat zij moeten rijden met onder andere blauw zwaailicht en/of sirenes. Voorrangsvoertuigen mogen de verkeersveiligheid echter niet in gevaar brengen. Door rood rijden mag bijvoorbeeld met niet meer dan maximaal twintig km/uur. Wordt u dus aangereden door een politiemotor terwijl deze met veel hogere snelheid door rood licht rijdt, dan is het voorrangsvoertuig aansprakelijk voor de aanrijding.

Uitzondering
Op elke regel geldt meestal een uitzondering, zo ook op deze. In sommige situaties mogen politievoertuigen ook zonder zwaailicht of sirene van de verkeersregels afwijken. Wanneer de politie afgaat op een inbraak is het uiteraard niet handig om daar met veel bombarie aan te komen. Grote kans dat de daders dan al lang en breed op de vlucht zijn geslagen. Aan deze vrijstelling van verkeersregels zijn wel dezelfde voorwaarden verbonden.

Aangereden door politiemotor? Claim uw schade

Wanneer u bent aangereden door een politiemotor of politieauto en deze aansprakelijk is, dan kunt u al uw schade claimen. Niet alleen de schade die u op dit moment ondervindt, ook toekomstige letselschade kunt u op de WA-verzekering van de politiemotor verhalen. Een letselschadevergoeding kan onder meer bestaan uit:

  • Medische behandelingen en/of revalidatiekosten
  • Medische hulpmiddelen en/of medicijnen die niet door uw verzekeraar worden vergoed
  • Verlies aan inkomen, omdat u al dan niet tijdelijk niet kunt werken
  • Kosten voor huishoudelijke hulp
  • Kosten voor verlies zelfwerkzaamheid
  • Een vergoeding voor gederfde levensvreugde (smartengeld)
  • Juridische kosten en wettelijke rente

De hoogte van de totale letselschadevergoeding is afhankelijk van vele factoren, zoals de aard en ernst van het letsel, de blijvende beperkingen, uw leeftijd, beroep, de geleden en nog te lijden pijn.

Aanrijding politievoertuig; eerst aansprakelijkheid bewijzen

Voordat u een schadeclaim kunt indienen nadat u bent aangereden door een politiemotor, zal eerst onderzoek naar de toedracht gedaan moeten worden. Er wordt gekeken of het voorrangsvoertuig de vrijstelling van de verkeersregels juist heeft toegepast. Aansprakelijkheid onderzoeken bij ongevallen met politiewagens en/of politiemotoren is vaak een lastige opgave. U kunt daarom het beste bij letselschade in Dordrecht de juridische hulp van onze letselschadejuristen inschakelen.

Expert inschakelen voor juridische hulp

Onze letselschade juristen zijn ten aanzien van aanrijdingen met politiemotoren en politieauto’s op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. De afwikkeling van schadeclaims waar voorrangsvoertuigen bij betrokken zijn, kan behoorlijk complex zijn. Wanneer u zelf gaat onderhandelen met de tegenpartij krijgt u wellicht niet waar u recht op heeft, omdat de verzekeraar zal proberen zo min mogelijk uit te keren. U beschikt daarnaast misschien niet over de juiste kennis, waardoor u schadeposten vergeet op te nemen.

Onze letselschade experts hebben jarenlange ervaring en bieden hoogwaardige rechtsbijstand. Wij komen op voor uw belangen als u bent aangereden door een politiemotor. Bovendien zijn er aan onze juridische hulp in de meeste gevallen voor u geen kosten verbonden. Zodra aansprakelijkheid door de tegenpartij is erkend, dient deze ook ons honorarium te vergoeden. Onze bijstand kost u dan niets.

Vrijblijvend contact

Aangereden door politiemotor of politieauto en benieuwd of u recht heeft op een schadevergoeding? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag goed, persoonlijk, en deskundig. Indien u wenst bezoeken wij u ook thuis in Dordrecht.