Aangereden door scooter, wie heeft schuld?

Aangereden door scooterBent u aangereden door een scooter, dan is het afhankelijk van wie schuld heeft aan het ongeval of u schadevergoeding kunt claimen. Heeft de scooterrijder zich niet aan de verkeersregels gehouden, en dus het ongeval veroorzaakt, dan kunt u alle schade op diens verzekeringsmaatschappij verhalen. Bent u lopend of op de fiets aangereden door een scooter en heeft u zelf schuld? Dan nog komt u in aanmerking voor een schadevergoeding van minimaal 50%, omdat u als voetganger en/of fietser behoort tot de groep kwetsbare verkeersdeelnemers.

Aangereden door scooter en benieuwd of u recht heeft op schadevergoeding? Doe de letselschadetest of neem vrijblijvend contact met ons op.

 • Deskundigheid en expertise omtrent wet- en regelgeving
 • Maximale schadevergoeding
 • Werkwijze volgens Keurmerk Letselschade
 • Vaak kosteloze juridische bijstand

Wat zijn de regels bij aanrijding scooter?

Het gebruik van scooters is in Nederland steeds populairder geworden. De scooter kan het ideale vervoermiddel zijn, omdat deze zich vlot door het verkeer weten te manoeuvreren. Mensen zijn sneller op hun bestemming en hoeven niet te zoeken naar een parkeerplek. Scooterrijders komen daarentegen wel sneller terecht in gevaarlijke verkeerssituaties. Ze schieten snel nog ergens voor of tussendoor, wat vaak voor onoverzichtelijke taferelen zorgt. Een aanrijding met een scooter in het verkeer zit dan ook in een klein hoekje.

Aangereden door scooter? De schuldige is niet altijd volledig aansprakelijk. De aansprakelijkheid bij een scooter-aanrijding hangt af van wie door de scooter aangereden is. Is een automobilist aangereden door een scooter, dan zijn de regels omtrent aansprakelijkheid anders dan bij een aanrijding tussen een scooter en een fietser of voetganger. De aansprakelijkheid bepaald wie welke letselschade dient te vergoeden.

Zelf aangereden door een scooter? Laat u adviseren door een gespecialiseerde letselschade jurist die goed op de hoogte is van de wet- en regelgeving omtrent scooter-aanrijdingen.

Als voetganger of fietser aangereden door scooter

Zoals gezegd behoort een voetganger of fietser tot de groep kwetsbare verkeersdeelnemers. Hierdoor genieten zij volgens de wet extra bescherming. Dit betekent dat u voor maximaal 50% aansprakelijk gesteld kan worden als u door een gemotoriseerd voertuig aangereden wordt. Wanneer u te voet of  fietsend wordt aangereden door een scooter, dan kunt u altijd 50% van uw letselschade op de scooterrijder verhalen. Valt u niets te verwijten en is de bestuurder van de scooter volledig schuldig, dan moet hij of zij uw schade voor 100% vergoeden. Wordt een kind jonger dan 14 jaar aangereden door een scooter, dan is de bestuurder zelfs altijd voor 100% aansprakelijk.

Gemotoriseerd voertuig aangereden door scooter

Bent u als bestuurder van een gemotoriseerd voertuig zoals een auto, motor, vrachtwagen, brommer of scooter aangereden door een scooter, dan is degene die de aanrijding heeft veroorzaakt aansprakelijk. Heeft de scooterrijder een verkeersfout gemaakt, dan is deze aansprakelijk voor uw letselschade en zal diens verzekeringsmaatschappij al uw schade moeten vergoeden. Bent u zelf deels schuldig aan het ongeval, dan zal het percentage ‘eigen schuld’ bepaald moeten worden. Onze letselschade juristen kunnen u alles vertellen over aansprakelijkheid nadat u bent aangereden door een scooter.

Wat te doen na aanrijding scooter?

Uw veiligheid staat altijd voorop. Bent u aangereden door een scooter? Breng dan altijd eerst uzelf en andere betrokkenen in veiligheid. Vervolgens is het voor een goed verloop van uw letselschadezaak van belang dat u na het scooterongeval zoveel mogelijk bewijzen verzamelt. Denk hierbij aan:

 • Noteren van naam en adres scooterrijder en (indien mogelijk) controleren aan de hand van een ID bewijs.
 • Foto’s en/of filmpjes maken van de situatie of omstanders vragen dit te doen.
 • Gegevens van getuigen vragen en noteren.
 • De huisarts bezoeken, het liefst binnen enkele dagen na de aanrijding.
 • Zo veel mogelijk bonnen bewaren, afspraken met artsen noteren en bijhouden hoe u zich voelt.

Indienen letselschadeclaim

Voor een letselschadevergoeding komen vele schadeposten in aanmerking. Bent u aangereden door een scooter en heeft de scooterrijder schuld? Dan kunt u alle kosten verhalen die u niet zou hebben gehad als het ongeval niet had plaatsgevonden. U kunt onder meer claimen:

 • Schade aan kleding en andere persoonlijke eigendommen
 • Verlies van inkomsten vanwege arbeidsongeschiktheid
 • Medische kosten die niet worden vergoed, inclusief uw eigen risico
 • Extra reiskosten voor ziekenhuisbezoeken en/of fysiotherapie
 • Kosten voor het inschakelen van hulp in de huishouding en/of tuin
 • Een vergoeding voor alle psychische en emotionele schade, ofwel smartengeld
 • Extra telefoonkosten (bijvoorbeeld met uw letselschade jurist)

Onze letselschade juristen komen desgewenst bij u thuis in Dordrecht en omgeving om samen met u een zo volledig mogelijke schadestaat op te stellen.

Kosteloze juridische bijstand

Bent u als motorrijder aangereden door scooter en heeft laatstgenoemde schuld of bent u als fietser of voetganger door een scooter aangereden? Dan heeft u recht op schadevergoeding. U wilt natuurlijk een vergoeding die recht doet aan uw letsel. Via letselschade advocaat Dordrecht komt u direct in contact met onze deskundige letselschade juristen. Wij verlenen u hoogwaardige juridische bijstand en dragen het keurmerk van het Register Letselschade.

 • Wij stellen de veroorzaker van de scooter-aanrijding aansprakelijk
 • Wij stellen samen met u een nauwkeurige lijst met schadeposten op
 • Wij dienen de schadeclaim in en houden u op de hoogte van het verloop

Over onze juridische kosten hoeft u zich geen zorgen te maken. Indien de tegenpartij aansprakelijk is, dient deze ook onze kosten te vergoeden. Dit betekent dat wij u juridische bijstand kunnen verlenen zonder dat daaraan voor u kosten zijn verbonden. Neem dus vandaag nog contact met ons op als u bent aangereden door scooter.