Aanrijding van achter, schade claimen

Van achteren aangeredenBent u van achter aangereden? Dan kunt u vrijwel altijd al uw schade claimen. Degene die achterop u inreed, is in bijna alle gevallen aansprakelijk voor het ongeval. Een aanrijding van achteren, ook wel een kop-staartbotsing genoemd, kan veel letselschade veroorzaken. Ook ligt het gevaar van een whiplash op de loer.

Schade claimen na aanrijding van achter? Schakel één van onze gespecialiseerde letselschade juristen in. Zij:

 • Helpen u bij het claimen van letselschade na de kop-staartbotsing
 • Nemen de gehele letselschaderegeling voor u uit handen
 • Kennen de wet- en regelgeving rond aansprakelijkheid en schadevergoedingen

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk gesprek of laat uw gegevens achter, zodat wij contact met u op kunnen nemen.

Hoe ontstaat een aanrijding van achter?

Een aanrijding van achter kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende kop-staartbotsingen ontstaan tijdens het wachten, bijvoorbeeld:

 • Voor een stoplicht
 • In de file
 • Om iemand te laten oversteken op een zebrapad

Wat gebeurt er bij een kop-staartbotsing?

Bij een aanrijding van achter botst een voertuig tegen de achterkant van zijn voorganger. Als gevolg hiervan maakt het hoofd van de automobilist in het voorste voertuig vaak een heftige slingerbeweging. Het hoofd schiet heen weer, eerst naar achteren en daarna naar voren. Deze plotselinge, snelle beweging leidt vaak tot vervelende, langdurige en soms permanente whiplashklachten. Het is verstandig om bij een aanrijding van achter altijd schade te claimen en de veroorzaker direct aansprakelijk te stellen.

Hoe kan ik schade claimen na een aanrijding van achter?

Voordat u na een kop-staartbotsing schade kunt claimen, dient u eerst een aantal stappen te nemen. We zetten ze voor u op rij:

 • Bewijzen verzamelen
 • Schadeformulier invullen
 • Huisarts bezoeken
 • Letselschade jurist inschakelen

Bewijzen verzamelen

Na een verkeersongeval brengt u eerst uzelf en eventueel anderen in veiligheid. Voor de afwikkeling van letselschade is het vervolgens belangrijk dat u zoveel mogelijk gegevens en bewijzen verzamelt. Maak foto’s of vraag omstanders dit te doen. Noteer gegevens van getuigen, zodat wij hen op een later tijdstip kunnen benaderen. Controleer uw auto op niet direct zichtbare schade en check ook of andere persoonlijke eigendommen zijn beschadigd. Laptop, kleding, bril en smartphone zijn hier enkele voorbeelden van. Bij een aanrijding van achter kunt u alle schade claimen. Hoe meer bewijzen u verzamelt, hoe sterker u staat.

Invullen schadeformulier

Als u schade wilt claimen na een aanrijding is het belangrijk dat beide partijen het schade-aanrijdingsformulier invullen en ondertekenen. Let hierbij goed op of de tegenpartij de juiste gegevens heeft ingevuld. Controleer bijvoorbeeld het nummerbord en de persoonsgegevens met diens ID-bewijs. Check tevens of de tegenpartij de toedracht van de kop-staartbotsing juist heeft omschreven. Het formulier dient als bewijs voor het claimen van een schadevergoeding. Wanneer dit fout wordt ingevuld, staat u minder sterk. Is iets niet goed ingevuld? Onderteken het formulier niet!

Huisarts bezoeken na aanrijding van achteren

Het meest voorkomende letsel bij een aanrijding van achter is whiplashletsel. De symptomen van een whiplash uiten zich niet altijd direct na een kop-staartbotsing. Sommige klachten treden pas enkele dagen, soms weken later op. Wie van achteren aangereden is, dient alert te zijn op whiplashsymptomen, zoals:

 • Nek- en hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Duizeligheid
 • Pijn in schouders en armen
 • Geheugenproblemen
 • Concentratiestoornissen

Na een aanrijding van achteren is het verstandig om zo snel mogelijk uw huisarts te bezoeken, ook als u denkt dat uw klachten wel meevallen. Zoals gezegd uiten sommige klachten zich pas na enkele dagen. Psychische klachten ontwikkelen zich vaak nog later. Wanneer u zich pas laat bij uw huisarts meldt, zal de aansprakelijke tegenpartij zeggen dat uw klachten niets met de aanrijding van  hebben te maken en is letselschade claimen veel moeilijker. Bezoek uw huisarts in elk geval binnen een week na de kop-staartbotsing, zodat er direct een medisch dossier wordt opgebouwd. Dit komt uw letselschadezaak ten goede.

Letselschade expert Dordrecht inschakelen

Wilt u na een aanrijding van achter letselschade claimen, dan dient u eerst de veroorzaker aansprakelijk te stellen. Volgens Artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens moet een bestuurder voldoende afstand houden tot zijn voorganger. De bestuurder moet binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien in staat zijn om zijn auto tijdig tot stilstand te brengen. Bij een kop-staartbotsing is niet voldoende afstand gehouden.

Het claimen van zichtbare schade is vaak niet zo’n probleem voor de slachtoffers. Het claimen van smartengeld en de kosten die u als gevolg van uw whiplash moet maken daarentegen wel. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij zal er alles aan doen om zo min mogelijk uit te keren. Daarom is het verstandig om bij een aanrijding van achter contact op te nemen met onze letselschade juristen. Wij stellen de veroorzaker aansprakelijk, stellen samen met u een schadestaat op en claimen de schadevergoeding waar u recht op heeft. Bij letselschade in Dordrecht en omgeving, bezoeken wij u thuis.

Kosteloze juridische bijstand na aanrijding van achteren

De letselschade experts van B&O Letselschade hebben ruime ervaring met het claimen van letselschade na een kop-staartbotsing. Wij kunnen u juridisch bijstaan, komen op voor uw belangen en zorgen voor een correcte afwikkeling van uw letselschadezaak. Bij een aanrijding van achter is de achterop rijder vrijwel altijd aansprakelijk. Deze moet al uw schade vergoeden, dus ook de kosten voor rechtsbijstand. Dit betekent dat u kosteloos gebruik kunt maken van onze juridische hulp.

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding van achter en wilt u letselschade claimen? Bij letselschade in Dordrecht kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze deskundige letselschade juristen en experts. Wij bezoeken u ook aan huis indien u wenst.