Auto-ongeluk: wat te doen?

AanrijdingNa een auto-ongeluk vragen veel mensen zich af ‘wat te doen?’ Bent u door schuld van iemand anders aangereden en heeft u letselschade opgelopen, dan is de kans groot dat u recht op schadevergoeding heeft. Voor het claimen van letselschade moet eerst iemand aansprakelijk gesteld worden. Het is voor uw letselschadezaak belangrijk dat u alles goed bijhoudt.

U doet er verstandig aan om na een auto-ongeluk zo snel mogelijk contact op te nemen met de letselschade juristen van B&O Letselschade, zodat:

 • U niet verwikkeld raakt in juridische discussies
 • U geen regels en wetten hoeft uit te pluizen
 • U zeker weet dat u geen schadepost vergeet te claimen
 • U krijgt waar u recht op heeft

Wat te doen na een auto-ongeluk? Via letselschade advocaat Dordrecht komt u direct in contact met onze gespecialiseerde letselschadejuristen. Neem vandaag nog contact op voor vrijblijvend advies.

Stappenplan wat doe ik na auto-ongeluk

 1. Veiligheid boven alles
 2. Invullen Europees Schadeformulier
 3. Bewijzen verzamelen
 4. Juridische bijstand inschakelen

Auto-ongeluk: veiligheid boven alles

Het eerste wat u moet doen na een auto-ongeluk is uzelf en eventueel anderen in veiligheid brengen. Bel 112 voor ambulance en politie als er gewonden zijn of vraag omstanders dit te doen. Wanneer u hiertoe in staat bent, ga dan veilig achter de vangrail staan en waarschuw medeweggebruikers door middel van een gevarendriehoek. Betreft het alleen blikschade, dan hoeft u geen politie te bellen. Op de snelweg kunt u dan het beste met de betrokkenen naar het dichtstbijzijnde tankstation rijden of naar een parkeerplaats. Verlaat na een auto-ongeluk nooit de plaats van het ongeval zonder gegevens uit te wisselen met andere betrokkenen.

Invullen Europees Schadeformulier

Vul na een auto-ongeluk altijd het Europees Schadeformulier in. Iedere betrokkenen vult zijn/haar eigen deel in. Controleer altijd of de tegenpartij alle gegevens heeft ingevuld en hoe deze de situatie van het verkeersongeval heeft omschreven alvorens u het formulier ondertekent. Persoonsgegevens kunt u eventueel met een ID bewijs controleren en het kenteken kunt u checken met het voertuig. Bent u het niet eens met hoe de tegenpartij de situatie schetst of begrijpt u iets niet? Onderteken het formulier dan niet, anders zult u later moeten bewijzen dat het formulier niet correct is ingevuld. Door te tekenen legt u namelijk wettelijk vast dat de situatie zoals omschreven, juist is. Tegenwoordig kunt u na een auto-ongeluk de schade ook melden via Mobielschademelden.nl.

Bewijzen verzamelen na een auto-ongeluk

Verzamel zoveel mogelijk bewijzen. Noteer naam, adres en telefoonnummers van getuigen en vraag of zij een verklaring willen afleggen. Maak foto’s van het ongeval, bijvoorbeeld van de schade van uw auto, glasscherven of slipsporen. Veel mobiele telefoons hebben een foto- en camerafunctie. Leg de situatie vanuit verschillende hoeken vast of vraag omstanders dit te doen. Is de politie ingeschakeld na het auto-ongeluk en wordt er proces-verbaal opgemaakt? Vraag dan om het nummer. Voor het claimen van schadevergoeding staat u een stuk sterker met een proces-verbaal als bewijs.

Juridische bijstand inschakelen

Het is verstandig om na een auto-ongeluk juridische bijstand in te schakelen, zeker als u letselschade heeft opgelopen en de tegenpartij is aansprakelijk voor het verkeersongeval. U kunt namelijk voor aanzienlijke kosten komen te staan. Het gaat vaak niet alleen om kosten voor schade aan uw voertuig of persoonlijke eigendommen. Ook kunt u met medische kosten, verlies van inkomen en met kosten voor verschillende vormen van hulp te maken krijgen. Alle schade die ontstaat als gevolg van het auto-ongeluk kunt u verhalen op de aansprakelijke partij. Bij letselschade in Dordrecht of omgeving kan een letselschade jurist van B&O Letselschade u uitstekende juridische bijstand verlenen, veelal zonder dat daaraan voor u kosten zijn verbonden.

Wat moet ik juist niet doen na een auto-ongeluk?

Er zijn ook een dingen die u beter niet kunt doen na een verkeersongeval. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • In discussie gaan met betrokkenen over de schuldvraag
 • Direct de schade regelen en ingaan op voorstellen van de tegenpartij
 • Aansprakelijkheid erkennen
 • Een verklaring of uitspraak doen over de toedracht van het auto-ongeluk

Probeer vooral rustig te blijven!

Wel of geen politie na auto-ongeluk?

Of er wel of geen politie ingeschakeld moet worden na een auto-ongeluk hangt af van de situatie. Is er alleen sprake van blikschade, dan is het doorgaans niet nodig om de politie te bellen. In de volgende gevallen schakelt u wel politie in:

 • Er zijn één of meerdere gewonden
 • U heeft te maken met een automobilist die ervandoor is gegaan
 • Er is een buitenlands voertuig bij het auto-ongeluk betrokken
 • Eén van de voertuigen heeft ernstige schade
 • U vermoedt dat er sprake is van een misdrijf (onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs of alcoholgebruik)
 • U heeft een cruciaal meningsverschil met de andere partij

Aansprakelijk stellen & schade claimen na auto-ongeluk

Om uw letselschade vergoed te krijgen na een auto-ongeluk, dient u de veroorzaker aansprakelijk te stellen. Als de tegenpartij aansprakelijkheid erkent, kunt u al uw schade claimen. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij moet alle letselschade vergoeden. Voor het zover is, kunt u verwikkeld raken in juridisch getouwtrek. U dient de juiste beslissingen te nemen en bewijzen te verzamelen, terwijl u wellicht nog behoorlijk van slag bent door het auto-ongeluk en misschien nog herstellende bent van lichamelijk letsel. Daarom is het verstandig om bij letselschade in Dordrecht zo snel mogelijk contact op te nemen met Letselschadebureau B&O Letselschade. Wij helpen u bij het berekenen van de totale letselschade en het opstellen van de aansprakelijkstelling. Is de tegenpartij aansprakelijk, dan zijn er aan onze juridische hulp geen kosten verbonden.

Neem na een auto-ongeluk in de regio Dordrecht zo snel mogelijk contact op met onze gespecialiseerde en ervaren letselschade juristen voor een eerste, vrijblijvend advies. Wij bezoeken u ook thuis indien u dit wenst.