Op de fiets aangereden, kan ik schade claimen?

Op fiets aangeredenBent u op de fiets aangereden en wilt u weten hoe u schade kunt claimen? Als u betrokken raakt bij een fietsongeval, krijgt u vaak te maken met extra kosten. Uw fiets is beschadigd en wellicht zijn meer persoonlijke spullen, zoals telefoon en kleding kapot gegaan door uw val. Slachtoffers van een aanrijding op de fiets krijgen daarnaast vaak te maken met lichamelijk letsel.

Veel slachtoffers zijn zich er helaas niet van bewust dat zij bijna altijd alle schade die voortkomt uit het fietsongeluk kunnen verhalen op de veroorzaker van het ongeval. Het is belangrijk om te weten wat uw rechten zijn als u op de fiets aangereden bent en hoe letselschade claimen in zijn werk gaat. Bij letselschade in Dordrecht kunt u het beste contact opnemen met de juristen van B&O Letselschade. Wij zullen de tegenpartij aansprakelijk stellen en uw letselschade claimen.

Waarom een letselschade expert inschakelen?

 • Wij zetten ons in voor maximale schadevergoeding
 • U hoeft zelf geen discussies met de tegenpartij te voeren
 • Door onze jarenlange ervaring kennen wij alle regels en wetten
 • Onze juridische hulp is volledig kosteloos als een ander verantwoordelijk is

Op de fiets aangereden en letselschade claimen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Wij bezoeken u ook in Dordrecht en omgeving.

Op de fiets aangereden, wie is aansprakelijk?

Fietsers behoren net als voetgangers tot de groep kwetsbare verkeersdeelnemers. Dit betekent dat zij door de wet extra beschermd worden. U kunt letselschade verhalen op degene die het ongeval heeft veroorzaakt. Aansprakelijkheid hangt wel af of u bent aangereden door een gemotoriseerd of niet-gemotoriseerd voertuig.

 • Wanneer u op de fiets aangereden bent door een gemotoriseerd voertuig, dan krijgt u altijd minstens 50% van uw letselschade vergoed.
 • Wanneer u op de fiets aangereden bent door een niet-gemotoriseerd voertuig, wordt alleen gekeken naar de toedracht van het ongeval.

Op de fiets aangereden door gemotoriseerd voertuig

Bent u op de fiets aangereden door bijvoorbeeld een auto, bus, taxi of motor? In vrijwel alle gevallen kunt u de bestuurder van het motorvoertuig dan voor minstens 50% aansprakelijk stellen. U geniet zoals gezegd extra bescherming, omdat u als fietser een zwakkere verkeersdeelnemer bent. Ook als u zelf een verkeersfout gemaakt heeft, bijvoorbeeld omdat u geen licht voerde of door rood reed, moet de tegenpartij in elk geval 50% van uw letselschade vergoeden. Heeft u geen enkele verkeersovertreding gemaakt, dan is de bestuurder 100% aansprakelijk en moet deze alle letselschade vergoeden.

Op de fiets aangereden door niet-gemotoriseerd voertuig

Bent u op de fiets aangereden door een niet-gemotoriseerd voertuig, zoals een andere fietser? Dan wordt enkel gekeken naar toedracht van de aanrijding. Wie heeft een verkeersfout gemaakt, bijvoorbeeld door het niet verlenen van voorrang? Is de andere fietser in overtreding geweest, dan kan uw letselschade op diens verzekeraar worden verhaald. Bent u zelf (deels) schuldig aan het ongeval, dan vergoed uw WA-verzekering (deels) de letselschade van de andere partij. Wanneer de schuld volledig bij u ligt, kunt u geen schade claimen bij de andere partij.

Schade claimen als tegenpartij onbekend of onverzekerd is

In de praktijk komt het wel eens voor dat de bestuurder van het voertuig dat verantwoordelijk is voor de aanrijding onverzekerd of onbekend is. Is de dader onbekend, bijvoorbeeld omdat deze na het ongeluk is doorgereden of is de bestuurder niet verzekerd? In dat geval dient u altijd aangifte bij de politie te doen. U kunt vervolgens uw schadeclaim met proces-verbaal indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Bij een aanrijding met een onverzekerde fietser kunt u helaas geen beroep doen op diens verzekeraar. De tegenpartij zal dan zelf uw letselschade moeten vergoeden. Deze letselschadezaken zijn vaak ingewikkeld. Neem in dergelijke gevallen vrijblijvend contact op met een deskundige letselschade jurist voor meer informatie.

Op de fiets aangereden, welke schade kan ik claimen?

U kunt alle letselschade claimen die voortvloeit uit het fietsongeval. Dat wil zeggen, alle kosten die u niet gemaakt zou hebben als u niet zou zijn aangereden. Schadeposten kunnen zijn:

 • Schade aan persoonlijke eigendommen, zoals fiets, kleding, telefoon
 • Medische kosten, zoals medicijnen die niet worden vergoed, ziekenhuisopname, eigen risico
 • Reiskosten, omdat u wekelijks onder behandeling van een specialist staat
 • Misgelopen inkomsten, omdat u tijdelijk arbeidsongeschikt bent
 • Studievertraging, omdat u al dan niet tijdelijk niet verder kunt met uw studie
 • Kosten voor huishoudelijke hulp of het inschakelen van een tuinman
 • Een vergoeding voor pijn, verdriet en gemis van levensvreugde (smartengeld)

Om alle schade vergoed te krijgen, is het verstandig om direct na het fietsongeluk al uw schadeposten bij te houden. Het is van belang dat u:

 • Bewijzen en gegevens verzamelt, zoals foto’s van de aanrijding en getuigenverklaringen
 • Direct uw huisarts bezoekt, ook wanneer uw klachten wel mee lijken te vallen
 • Alle bonnetjes bewaart van de gemaakte kosten, nadat u op de fiets bent aangereden
 • Afspraken met artsen en uw bijbehorende klachten noteert, bijvoorbeeld in een boekje
 • Zo spoedig mogelijk een letselschade jurist inschakelt die uw schade gaat claimen

Kosteloze juridische hulp slachtoffers fietsongevallen

Veel slachtoffers van een fietsongeval schakelen nog altijd geen juridische hulp in om hun letselschade te verhalen. Zij denken ten onrechte dat dit alleen voor mensen met een goed gevulde portemonnee is weggelegd. Echter, niets is minder waar, want wanneer een ander aansprakelijk is voor de aanrijding, zijn er voor u geen kosten verbonden aan onze juridische hulp. Onze kosten vormen een onderdeel van de totale schadevergoeding die u bij de tegenpartij kunt claimen. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen als u op de fiets aangereden bent. Onze letselschade juristen bezoeken u eveneens thuis in Dordrecht als u dat wenst.

Op de fiets aangereden en schade claimen? Wij zetten graag het letselschadetraject in gang en claimen waar u recht op heeft, terwijl u zich richt op uw herstel!