Vingeramputatie door ongeluk vorkheftruck: werkgever aansprakelijk

Wanneer is een werkgever aansprakelijk voor letselschade? Jan is vrachtwagenchauffeur bij een papierrecyclingbedrijf in Dordrecht. Het behoort ook tot zijn taken om het papier uit de vrachtwagen te laden. Daarbij wordt hij geholpen door een vorkheftruck. Erg handig. Maar, wanneer één van beiden niet oplet gaat het fout. Wanneer Jan bezig is papier uit de vrachtwagen te laden, raakt zijn hand bekneld tussen de vrachtwagen en de vorkheftruck, die op dat moment achteruit rijdt. Vier vingers moeten geamputeerd worden. Hij stelt zijn werkgever aansprakelijk voor zijn letselschade.

Onrechtmatige daad vorkheftruckchauffeur

De rechter gaat eerst na of de vorkheftruckchauffeur een onrechtmatige daad pleegde.  Daarvoor is van belang dat Jan, als voetganger, een kwetsbaardere positie had ten opzichte van de gemotoriseerde vorkheftruck. Bovendien wist de vorkheftruckchauffeur dat Jan óók bezig was het met uitladen van de vrachtwagen. Hij had voordat hij achteruit reed er goed op moeten letten dat hij Jan niet zou raken. Volgens de rechter handelde de vorkheftruckchauffeur daardoor onoplettend en onzorgvuldig.  De onrechtmatige daad staat vast.

Werkgever aansprakelijk voor letselschade

Daarna is het de vraag of het recyclingbedrijf aansprakelijk is voor de onrechtmatige daad van de vorkheftruckchauffeur. In artikel 6:170 BW staat namelijk dat de werkgever risico-aansprakelijk is voor fouten van zijn ondergeschikte. De werkgever kan eigenlijk moeilijk onder de aansprakelijk uit als de letselschade en de fout van de ondergeschikte vast staan. In dit geval lukt dat dan ook niet. De rechtbank vindt dat de werkgever aansprakelijk is voor de letselschade van Jan.

Letselschade door een bedrijfsongeval en benieuwd of uw werkgever aansprakelijk is? Bel gerust met ons letselschade-team om 085-8771774.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2013:CA1271

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *