Letselschade bedrijfsongeval, werkgever aansprakelijk?

Aansprakelijkheid werkgeverHeeft u letselschade na een bedrijfsongeval opgelopen? Dan is uw werkgever aansprakelijk en kunt u een volledige schadevergoeding verwachten. Als werknemer heeft u namelijk recht op een gezonde en veilige werkplek. Hier is uw werkgever verantwoordelijk voor.

Heeft u vragen rondom aansprakelijkheid van de werkgever bij letselschade door bedrijfsongeval? Neem dan vooral contact op met onze juridische experts. Wij behartigen uw belangen, staan u graag bij en zorgen ervoor dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. En, niet onbelangrijk, als uw werkgever aansprakelijk is voor letselschade na een bedrijfsongeval, kost het inschakelen van een letselschade jurist u niets.

De voordelen van het inschakelen van onze hulp zijn groot. U kunt vertrouwen op:

 • Persoonlijke begeleiding
 • Ervaren experts die juridische discussies niet uit de weg gaan
 • Uitstekende kennis met betrekking tot juridische procedures
 • Maximale schadevergoeding

Bel direct voor een vrijblijvend advies over letselschade na een bedrijfsongeval en het aansprakelijk stellen van uw werkgever.

Stappenplan letselschade bedrijfsongeval

Voor het claimen van letselschade na een bedrijfsongeval, waarvoor uw werkgever in beginsel aansprakelijk is, dient u een aantal stappen te doorlopen.

 1. Nagaan of er sprake is van een bedrijfsongeval
 2. Nagaan waardoor het arbeidsongeval is ontstaan
 3. Nagaan of de Arbeidsinspectie is ingeschakeld
 4. Werkgever aansprakelijk stellen en letselschade bedrijfsongeval claimen
 5. Een schadelijst opstellen

1. Nagaan of er sprake is van een bedrijfsongeval

Wilt u letselschade na een bedrijfsongeval claimen en uw werkgever aansprakelijk stellen? Dan moet u eerst nagaan of er inderdaad sprake is van een bedrijfsongeval. Hiervan is sprake indien het arbeidsongeval tijdens de uitoefening van uw werk plaatsvindt. Het ongeluk hoeft dus niet specifiek op de werkvloer (in het magazijn, op een bouwplaats of op kantoor) te zijn gebeurd. Ook tijdens een pauze of als u met uw werkgever op pad bent en er doet zich een ongeval voor, is er sprake van een bedrijfsongeval. U moet het begrip ‘werk’ ruim zien. Enkele voorbeelden van bedrijfsongevallen zijn:

 • U wordt door onvoorzichtigheid van een collega omver geduwd waardoor u valt.
 • U raakt gewond door een niet goed functionerende machine.
 • U struikelt over losliggende kabels.
 • U ademt een chemische stof in waar u ziek van wordt
 • U heeft te maken met een agressieve collega.

2. Nagaan waardoor het arbeidsongeval is ontstaan

Voor het claimen van letselschade bedrijfsongeval moet u uw werkgever aansprakelijk stellen. Het is daarbij van belang dat u de oorzaak van het ongeluk nagaat. Is het bedrijfsongeval ontstaan doordat u geen veiligheidsmiddelen (handschoenen, helm, werkschoenen) heeft gekregen? Door een onveilige werkomgeving? Door gebrek aan veiligheidsinstructies of heeft uw werkgever onvoldoende toezicht gehouden? Dan kunt u letselschade na een bedrijfsongeval claimen en uw werkgever aansprakelijk stellen. Deze heeft namelijk niet voldaan aan zijn wettelijke zorgplicht. Hij heeft niet gezorgd voor een veilige werkomgeving.

Kan uw werkgever echter aantonen dat hij wel aan zijn zorgplicht heeft voldaan of is er sprake van bewuste roekeloosheid of opzet van u als werknemer? Dan is het niet mogelijk om uw werkgever aansprakelijk te stellen voor het bedrijfsongeval en kunt u geen letselschade claimen. De werkgever dient echter met harde bewijzen te komen. Zo moet hij bijvoorbeeld bewijzen dat u zich voorafgaand aan het ongeluk realiseerde dat u roekeloos handelde waardoor schade kon ontstaan. Geen gemakkelijke opgave dus.

3. Nagaan of de Arbeidsinspectie is ingeschakeld

Bij ernstige bedrijfsongevallen is de werkgever verplicht om de Arbeidsinspectie van het ongeluk op de hoogte te stellen. Deze stelt na aanmelding een onderzoek in. Het rapport van de Arbeidsinspectie is een belangrijk bewijsstuk voor uw letselschadezaak. Ernstige ongevallen zijn:

Als de werknemer in het ziekenhuis moet verblijven
Als de werknemer blijvend invalide wordt door het bedrijfsongeval
Als de werknemer door het arbeidsongeval komt te overlijden

Voor het claimen van letselschade na een bedrijfsongeval en het succesvol aansprakelijk stellen van de werkgever, kunt u als werknemer ook zelf het ongeval bij de Arbeidsinspectie melden als uw werkgever dit verzuimt. Laatstgenoemde kan dan bovendien rekenen op een fikse boete voor het niet melden van het bedrijfsongeval.

4. Werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade bedrijfsongeval

U wilt letselschade bedrijfsongeval claimen? Neem daarvoor dan contact op met één van onze letselschade juristen. Deze kan uw werkgever namens u aansprakelijk stellen. U hoeft zich geen zorgen te maken dat hierdoor de relatie met uw baas zal verslechteren. Werkgevers zijn vrijwel altijd verzekerd tegen bedrijfsongevallen. Dit betekent dat wij uw letselschadeclaim na het bedrijfsongeval neerleggen bij de verzekeraar van uw werkgever. Die zal de uiteindelijke schadevergoeding betalen en niet uw baas.

5. Een schadelijst opstellen

Het is belangrijk een gedetailleerd overzicht te maken van de geleden en nog te lijden schade voor het claimen van letselschade na een bedrijfsongeval waarvoor uw werkgever aansprakelijk is. Een ervaren letselschade jurist kan u uitstekend helpen bij het opstellen van een schadelijst, zodat u geen schadeposten vergeet.

Enkele voorbeelden van schadeposten zijn:

 • Medische kosten, zoals behandelingen en medicatie die niet worden vergoed
 • Overige kosten die te maken hebben met uw herstel en/of revalidatie
 • Extra reiskosten
 • Verlies van inkomen
 • Kosten voor aanpassingen in de woning
 • Kosten voor inschakelen hulp in de huishouding en/of tuin
 • Smartengeld
 • Kosten voor rechtsbijstand (de juridische kosten van uw letselschade jurist)

Letselschade bedrijfsongeval? Schakel direct juridische hulp in

Schakel bij letselschade bedrijfsongeval in Dordrecht of omgeving direct onze juridische hulp in. Wij claimen in nauw overleg met u uw letselschade na een bedrijfsongeval. Hiervoor stellen wij uw werkgever aansprakelijk en inventariseren samen met u de schade. Ons honorarium is onderdeel van de totale letselschadevergoeding, dus onze hulp kost u niets. Indien er onverhoopt geprocedeerd moet worden, dan kan een letselschade advocaat Dordrecht uit ons netwerk u voor de rechter vertegenwoordigen. Twijfel dus niet als uw slachtoffer bent van een ongeval op het werk en bel! U komt direct in contact met onze gespecialiseerde letselschade juristen.