Schadevergoeding na een werkongeval

Schadevergoeding bedrijfsongevalHoe voorzichtig je ook bent, een ongeluk is zo gebeurd. Thuis, op de weg en ook op het werk. Bijvoorbeeld omdat u zelf niet goed oplette, iemand anders onvoorzichtig was of omdat het werkmateriaal niet veilig was. U kunt daardoor lichamelijk letsel oplopen. Maar hebt u recht op schadevergoeding na een werkongeval en wie betaalt dan deze schade? U, misschien uw onvoorzichtige collega of uw werkgever? Het antwoord: meestal uw werkgever. Er dient dan echter wel aan een aantal voorwaarden te zijn voldaan.

Heeft u een werkongeval met letsel gehad en wilt u weten of u recht heeft op schadevergoeding? Neem contact op voor juridisch advies.

Werkgever aansprakelijk stellen

Er komt heel wat kijken bij het juridisch afhandelen van een werkongeval, zeker als u letsel heeft opgelopen. Om letselschade te verhalen, dient u uw werkgever aansprakelijk te stellen. Wij kunnen ons voorstellen dat u daar niet op zit te wachten. U doet er goed aan om een letselschade-expert te raadplegen. Onze mensen hebben jarenlange ervaring met het beoordelen van aansprakelijkheid en het verhalen van letselschade op werkgevers. Als wij een goede kans van slagen zien, is onze hulp voor u in de meeste gevallen ook nog eens kosteloos.

Omdat de meeste werkgevers zijn verzekerd tegen letselschade van medewerkers, ondervinden zij meestal geen hinder van een letselschadezaak. Voor u wellicht een geruststellende gedachte.

Wat is een werkongeval?

Wanneer is iets nu precies een werkongeval? Een werkongeval is een ongeluk dat onder werktijd plaatsvindt. Bijvoorbeeld op een bouwplaats, op kantoor en in een horeca gelegenheid. Ook ongelukken die plaatsvinden terwijl u in diensttijd onderweg bent voor uw werk gelden als een werkongeval. Uiteraard valt woon-werkverkeer hier niet onder. Dan bent u tenslotte niet aan het werk, tenzij u van huis uit direct doorgaat naar een klant. Krijgt u een ongeval terwijl u met uw team of afdeling een uitje of cursus heeft, dan wordt dit vaak ook als werkongeval gezien.

Mogelijke gevolgen

Een werkongeval kan vele en grote gevolgen hebben. Dit kan u flink wat geld kosten. Denk aan:

  • Tijdelijk of voorgoed niet meer kunnen werken
  • Hoge rekeningen van behandeling of therapie
  • Kosten van tijdelijk vervangend vervoer
  • Kosten van aanpassingen in huis

De vraag blijft of u recht heeft op schadevergoeding na een werkongeval. Het spreekt vanzelf dat u wil weten wat uw rechten zijn. Als blijkt dat uw werkgever aansprakelijk is, moet diens verzekeraar uw letselschade vergoeden. Een werkgever is aansprakelijk voor werkongeval als blijkt dat deze zijn zorgplicht heeft geschonden. Als er van uw kant opzet of bewuste roekeloosheid in het spel was, dan kunt u uw werkgever uiteraard niet aansprakelijk stellen.

Zorgplicht werkgever

zorgplicht werkgeversEen werkgever heeft een grote verantwoordelijkheid richting zijn medewerkers. Hij is volgens de wet verplicht om voor een gezond en veilig werkklimaat te zorgen en zal al het mogelijke moeten doen om dit te bewerkstelligen. De plek waar u werkt moet veilig zijn, evenals de materialen waarmee u werkt. Daarnaast is de werkgever verplicht om veiligheidsvoorschriften te hebben en deze met zijn werknemers te delen. Maar dat is niet alles. De werkgever moet er ook voor zorgen dat deze veiligheidsvoorschriften worden nageleefd. Daarbij moet hij rekening houden met het feit dat werknemers na verloop van tijd minder voorzichtig kunnen worden en de regels niet meer altijd naleven.

Werkgever heeft bewijsplicht

Wilt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor het werkongeval, dan is het uiteraard belangrijk dat u bewijs heeft dat het letsel dat u heeft opgelopen direct verband houdt met uw werkongeval. Het bezoeken van huisarts of ziekenhuis is hiervoor relevant U hoeft echter niet te bewijzen dat uw werkgever nalatig is geweest op het gebied van uw veiligheid. Het is aan de werkgever om te bewijzen dat hij voldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen.

Hebt u recht op schadevergoeding na een werkongeval? Vraag het onze specialisten geheel vrijblijvend.

Bedrijfsongevallenverzekering

Omdat in de praktijk blijkt dat een werkgever vaak kan worden aangesproken voor schadevergoeding na een werkongeval, zijn werkgevers over het algemeen goed verzekerd. Ze hebben een goede bedrijfsongevallenverzekering. Wanneer u uw werkgever aansprakelijk stelt, verloopt de procedure dus meestal via zijn bedrijfsongevallenverzekering. Aan de ene kant is dat prettig. Het kan zeer ongemakkelijk voelen wanneer u rechtstreeks met uw werkgever discussieert over de aansprakelijkheid en het betalen van schadevergoeding. U wilt tenslotte de onderlinge verhouding niet verpesten. Aan de andere kant is het niet makkelijk om alles via de verzekeraar van uw werkgever te moeten regelen. De verzekeraar zal er uiteraard alles aan doen om de vergoeding zo gunstig mogelijk te laten uitvallen voor zijn cliënt, uw werkgever. U kunt deze klus dus ook beter overlaten aan een letselschadebureau dat verstand van zaken heeft.

Ook in Dordrecht staan we voor u klaar

Onze letselschade-experts hebben jarenlange ervaring met het aansprakelijk stellen van werkgevers na een werkongeval. Zij zorgen er voor dat u de maximale vergoeding krijgt voor de letselschade die u heeft opgelopen. Uiteraard houden ze daarbij rekening met de onderlinge verhouding tussen u en uw werkgever. Schakel daarom B&O Letselschade in voor hulp bij letselschade door een werkongeval. Ook in Dordrecht en omgeving staan wij klaar en kan er een deskundige bij u thuis langskomen. Neem dus vandaag nog contact met ons.